English
English

Ενεργειακές κοινότητες

«Ενεργειακή κοινότητα»: τι σημαίνει σαν όρος

Η «ενεργειακή κοινότητα» είναι ένας συνεταιρισμός – για την ακρίβεια ένα θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς ειδικά επικεντρωμένους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Καθώς οι οικονομίες πραγματοποιούν την ενεργειακή μετάβαση, από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αεριο) σε καθαρές πηγές ενέργειας, αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού: δεν είναι απαραίτητο, πια, η ενέργεια αυτή να είναι ‘στα χέρια’ λίγων μεγάλων εταιρειών.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα

Το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων επιτρέπει τη μαζική συμμετοχή- νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, Δήμοι, αγρότες, ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια. Είτε για ιδία κατανάλωση, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την ενέργεια που αγοράζουν από τα δίκτυα, είτε για να πουλάνε κιόλας ενέργεια στο δίκτυο.

Νομοθετικά είναι κατοχυρωμένες οι ενεργειακές κοινότητες;

Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων προστατεύεται πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία.

Αρα και η ελληνική νομοθεσία συμβαδίζει;

Στο συγκεκριμένο ζήτημα είμαστε και ένα βήμα μπροστά: η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εναρμόνισε το εθνικό της πλαίσιο με την συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία. Είπαμε ‘μπράβο’ στην κυβέρνηση και της το αναγνωρίσαμε θετικά.

Πηγη: https://www.b2green.gr